Gispen

 

In 1916, dus nu ruim 100 jaar geleden, begon de heer Willem Hendrik Gispen (geboren in 1890 op 7 december en overleden in 1981, op 10 mei in Den Haag) in Rotterdam met het in kleine series produceren van o.a. lampen, de Giso-lampen.

 

Later is Gispen bekend geworden met de buisstoelen en kwam als (een van de) eerste met “achterpoot-loze” stoel, een slede stoel.

 

Een van de beroemdste, al uit de jaren 30 van de vorige eeuw, is model 412 geworden, die nog als replica gemaakt wordt, maar niet meer door de firma Gispen.

 

Vanaf 1918 werd de productie van Rotterdam naar Culemborg verplaatst en startte het bedrijf ook met het maken van kantoormeubelen.

 

Nade tweede wereld oorlog vertrek W.H. Gispen bij zijn eigen fabriek om te starten met een keramiekfabriek. Omdat dat mislukte is hij docent Industriële vormgeving geworden.

 

De stoelen die Gispen nog wel in licentie laat produceren zijn de bureaustoelen Zinn en Zinn smart welke ontworpen zijn door Justus Kolberg. De Turn, een netbespannen stoel van de firma Bock uit Duitsland, de Mondial, More or Less en de Nomi ontworpen door Just Meijer.

 

Gispen is sinds 2013 samen met Ahrend gegaan en valt nu onder HAL Investments.

 

Jetchair ruilt geregeld Gispen stoelen in en verkoopt deze tegen scherpe prijzen.