Zelf een goede werkplek creëren

Leuk, zinvol werk met fijne collega’s is belangrijk, maar nog belangrijker is het om een goede en persoonlijk ingestelde werkomgeving op je kantoor te hebben. Hoe creëer je een goede werkplek? 

Eisen voor een goede werkplek

Wettelijk gezien zijn er geen vastgestelde eisen voor een goede werkplek. Arbo-wetgeving stelt over het algemeen wel een aantal minimumeisen waar een werkplek aan moet voldoen. Wij zetten hier nog een aantal aanvullende tips op een rijtje. 

Groen op de werkvloer

Misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt bij je werkomgeving, maar een groene invulling van je werkplek is onmisbaar. Planten zorgen naast een gezellige aanblik op de doorgaans witte muren ook voor een gezonde werkruimte en een goede werkplek. Planten zuiveren namelijk de lucht en dragen bij aan de luchtkwaliteit op je werkplek. 

Water, water en nog eens water

Koffie en thee zijn vaak makkelijk en snel gepakt bij het koffieapparaat. Probeer naast je warme mok koffie ook eens een glas water te drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders nog altijd te weinig water drinken. Je dagelijkse waterbehoefte aanvullen gaat al heel makkelijk door een karaf water op je bureau te zetten. 

Bureaustoel

Het grootste deel van de dag zit je waarschijnlijk op je bureaustoel. Men vergeet dan al snel om je bureaustoel correct in te stellen. Doe je dit niet dan kun je sneller kwaaltjes oplopen: van rug- en nekklachten tot een muisarm. Veel van deze kwaaltjes zijn al makkelijk bij de bron aan te pakken door je bureaustoel op de juiste en lichaamsvriendelijke manier af te stellen.   

Denk aan verlichting

Last van branderige ogen? Het kan heel goed de oorzaak zijn van slechte kantoorverlichting, zowel vanaf het plafond als vanaf je beeldscherm. Voor je beeldscherm zijn er allerlei apps om de lichtsterkte automatisch te regelen, voor het licht op de werkplek is het verstandig om niet te dicht bij een raam te zitten. Passende zonwering is een pre voor een goede werkplek. In de winter doe je er juist verstandig aan om extra verlichting op je bureau te zetten. 

Let op de temperatuur

Werken in een warme of juist te koude omgeving is nooit fijn en vermindert de productiviteit. Hoewel de ideale en meest aangename werktemperatuur per persoon verschilt, wordt 22 graden Celsius over het algemeen aangehouden als een gezond gemiddelde.  

Ruim je bureau eens op

Nuttig en praktisch tijdens je pauze: zoek afleiding in het opruimen van je bureau. Een schone en nette werkomgeving zijn cruciaal om geordend en rustig te werken en dragen bij aan een goede werkplek. Tip: zorg tijdens het opruimen dat je opstaat. Dat is gezonder voor de doorbloeding in je lichaam. 

Wil je meer weten over bureaustoelen en geschikte modellen? Kijk dan verder op onze website.