Wat is de beste zithouding op een bureaustoel? (FAQ)

Regelmatig last van rug- en of nekklachten? Dan kan het goed mogelijk zijn dat je een verkeerde zithouding aanneemt op je bureaustoel. Regelmatig ontvangen wij hier vragen over, de meest gestelde vragen hebben wij in een overzichtelijk rijtje gezet.

Grotendeels door een verkeerde zithouding ontstaan de meeste rug- en nekklachten. Werknemers op kantoren hebben snel de neiging om onderuitgezakt te zitten. Dit is in eerste instantie nog comfortabel, maar zal op de langere termijn tot klachten leiden omdat rugwervels de bloedvaten in de rug en nek afknellen. Door verkeerd achter je bureau te zitten, neemt het risico op een muisarm, ook wel RSI, bovendien toe. Verder kunnen vooral nekklachten ontstaan door vlakbij een open raam of deur werkt, waardoor de tocht vat heeft op lijf en leden. 

Rug- en nekklachten vermijden

Allereerst is het belangrijk om de hoogte van je stoel juist af te stellen zodat je juist zit, dat is met een rechte rug tegen een rechte leuning. Het is daarbij belangrijk dat je benen een hoek van negentig graden hebben ten opzichte van de grond. Ook de zitdiepte is belangrijk. Voor een goede doorbloeding en zithouding is het verstandig om ongeveer een vuistdikte tussen je buik en bureau te houden. 

De beste rugpositie

Het is belangrijk om, terwijl je achter je bureau zit, op je rug te letten. Je rug moet eigenlijk altijd recht staan. Deze rechte lijn of loodlijn van de rug loopt van je oor naar je schouder en heupen. Belangrijk is om te zorgen dat je in één rechte lijn met de vloer zit. Houd daarbij de nek recht, maar probeer ook genoeg te bewegen om verstramming te voorkomen.

Wat is de juiste positie voor mijn handen en armen?

Naast je rug en nek is de houding van armen en handen ook belangrijk, zodat je juist op je bureaustoel zit. Zorg ervoor dat je je vingers spreidt tijdens het typen. Leun daarbij niet teveel op je polsen of onderarmen om te zorgen dat de doorbloeding goed blijft. Tijdens het typen en werk is het goed om je polsen losjes op het bureaublad te laten liggen. 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een bureaustoel?

Tegenwoordig kun je iedere bureaustoel aanpassen naar persoonlijke voorkeur: van armleuning tot zitdiepte, alle onderdelen van een stoel zijn aan te passen aan de lichaamsbouw- en houding van de gebruiker. Let echter wel op bij oude(re) bureaustoelen. Het zitgedeelte is in de meeste gevallen nog goed aan te passen, maar daar houdt het in de meeste gevallen ook bij op. Tip: probeer een stoel eerst altijd even uit als je hem koopt of denk goed na over wie er op komen te zitten. 

Andere klachten

Staat je stoel goed en zit je juist, maar heb je toch klachten? Het kan nooit kwaad om regelmatig op te staan van je bureaustoel en een stukje te wandelen. Dit bevordert de doorbloeding van je lichaam en geeft je een minder stram gevoel. Als je dan toch een rondje loopt, probeer dan ook eens met je polsen en vingers te bewegen (ronddraaien, masseren, wiebelen met je vingers) zodat ze niet telkens dezelfde houding hebben. 

Heb je je helemaal ingelezen over de juiste zithouding? Bekijk voor de keuze van een nieuwe bureaustoel eens  www.gebruiktebureaustoel.nl