Nekklachten: wat voor bureaustoel is geschikt?

De oorzaak van nekklachten

Vrijwel alle oorzaken van nekklachten zijn te herleiden op een verkeerde zithouding achter je bureau tijdens het werk. Een verkeerd afgestelde bureaustoel is in dat geval vaak de boosdoener. Ook tocht en de luchtvochtigheid binnenshuis spelen een grote rol. Let dus vooral op een rechte zithouding op je bureaustoel en let ook op of dit mogelijk is bij de aanschaf. 

De afstelling

Het is belangrijk om, terwijl je achter je bureau zit, op je rug te letten. Je rug moet eigenlijk altijd recht staan. Deze rechte lijn of loodlijn van de rug loopt van je oor naar je schouder en heupen. Belangrijk is om te zorgen dat je in één rechte lijn met de vloer zit. Houd daarbij de nek recht, maar probeer ook genoeg te bewegen om verstramming te voorkomen.  

De juiste vorm

Bureaustoelen zijn er in alle soorten en maten, maar de nekwervels zijn bij ieder persoon hetzelfde. Het is daarom cruciaal om een passend model uit te kiezen. Let daarbij vooral op makkelijk en goed verstelbare rug- en armleuningen, aangezien deze het gewicht van je bovenlijf en hoofd verdelen over het zitvlak. Een bureaustoel met een hoge rechte leuning heeft daarbij de voorkeur. Tegenwoordig zijn er ook ergonomische bureaustoelen op de markt die vorm van nek, rug en onderrug volgen. Heb je slechts een oud(er) model voorhanden? Probeer eens een speciale rugmat of kussen.  

Let op de schouders

Naast de houding van je rug is het ook belangrijk om naar de afstelling van je armleuning te kijken. Veel kantoormedewerkers zitten dan ook met opgetrokken schouders achter het beeldscherm. Misschien merk je dit niet altijd, maar het kan een venijnige boosdoener zijn. Deze houding zorgt namelijk voor verstramming en kan op de langere termijn leiden tot nekklachten. Let daarom bij de aanschaf van een bureaustoel ook op de armleuningen en of je je armen goed op de leuningen kan laten rusten. 

Het model en prijsklasse

In principe is de kwaliteit-prijsverhouding in combinatie met nekklachten te verwaarlozen. Of het een wat duurdere of goedkopere stoel is maakt niet uit. Nu is het wel zo dat ergonomische modellen in praktijk vaak duurder uitvallen dan de standaard bureaustoel. Maar ook hiervoor geldt: een juiste afstelling is key bij het vermijden van klachten aan nek of rug.

Toe aan een nieuwe bureaustoel door aanhoudende nekklachten? Bekijk ons assortiment tweedehands bureaustoelen voor lichaamsvriendelijke modellen.